Iedereen is voetganger op z'n tijd

Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (Fryslân): ,,Je bent het je als voetganger misschien niet altijd meteen bewust, maar zodra je de straat opgaat ben je volwaardig onderdeel van het verkeer. Of het nu voor een boodschap, visite of ommetje is. Vaak ook ben je onderdeel van een kéten van mobiliteit, bijvoorbeeld als je vanuit het openbaar vervoer naar je bestemming loopt.

 

Lopen is dus een belangrijke manier van verplaatsen; waar je ook bent. Een gezonde manier, bovendien. Dikwijls ook nog eens een bijzonder aangename manier. Wat valt er voor de cultuurgenieter veel te zien en beleven in de Friese steden (u weet wel: ús âlve stêden) en onze karakteristieke dorpen. Hoe heerlijk is het een wandeling te maken door velden, langs vaarten, poelen en meren, in bosgebieden of ergens op onze eilanden. Beroemd is hier de marathon over de Slachte, een eeuwenoude voormalige dijk: een feestelijke cocktail van lopen, cultuur, dweilorkesten en – tot op heden - massaliteit. Via deze link beleeft u dat zelf: https://www.youtube.com/watch?v=jnUr2PhgXpU&t=1s

 

Kortom, Fryslân is een echte voetgangersprovincie. Mooi en eervol vind ik het, dat het Nationaal Voetgangerscongres dit jaar plaatsvindt in onze hoofdstad: Leeuwarden. Mooi dat u daar digitaal en in sommige gevallen ‘live’ bij bent!