Botsende belangen  

klik hier voor de presentatie

De strijd om ruimte voor voetgangers, fietsers en..... 
Lony Scharenborg, winkelstraatmanager van De 9 Straatjes in Amsterdam, weet dat voetgangers belangrijk zijn in een winkelgebied. Ze wil het voor hen zo prettig mogelijk maken. Dat is een ware uitdaging want er spelen en strijden allerlei belangen en partijen. Hoe u daar mee om kunt gaan en welke stappen gezet kunnen worden, vertelt Scharenborg in de sessie 'Het botst op alle fronten' op het Nationaal Voetgangerscongres. 


De 9 Straatjes in Amsterdam is een beroemd winkelgebiedje in de Amsterdamse grachtengordel. Bezoekers, bewoners, ondernemers en doorgaand fiets- en autoverkeer strijden er om de schaarse ruimte. "Het is een enorme uitdaging om het veilig, leefbaar en aantrekkelijk te houden en het tegelijk iedereen naar de zin te maken", vertelt Scharenborg. 

"Auto beschermt voetganger" 

Een autovrij-pilot bracht allerlei inzichten. Scharenborg: "Het werd zonder auto's zelfsgevaarlijker voor voetgangers. Ineens bleek de auto de voetganger te beschermen!" Dat is nieuw. Maar kennelijk wel realiteit in dit gebied. "Voetgangers 'zwalken' vaak en zodra er geen auto's rijden letten ze niet op waar ze lopen. Maar fietsers en scooters rijden snel en gehaast. Er ontstonden gevaarlijke situaties met op de drukste momenten flink wat incidenten." Ook de winkeliers en bewoners van het gebied willen de autobereikbaarheid borgen. Het stopverbod dat nu in het gebied geldt blijkt een passende oplossing. 

En zo kan Scharenborg meer voorbeelden aanhalen. De beleving die vergroot wordt door de gezellige terrasjes vormen voor voetgangers een obstakel. Net als de afvalinzameling, toeleveranciers, bouwverkeer en geparkeerde fietsen. 

De 9 straatjes

Kleine stapjes 
Hoe stapje voor stapje gezocht wordt naar oplossingen waarbij de belangen van een ieder gewogen worden en zich telkens weer nieuwe problemen voor doen, vertelt Scharenborg op het Nationaal Voetgangerscongres. Een belangrijk en interessant verhaal, óók voor kleinere gemeenten die vergelijkbare of andere uitdagingen hebben. 

Over De 9 Straatjes 

De 9 Straatjes zijn een aantal winkelstraatjes in Amsterdam-Centrum. De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar. Sinds de jaren negentig presenteren de ondernemers zich onder deze naam. Ze vormen binnen het westelijk deel van de grachtengordel een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.