Award voor beste loopinitiatief van Nederland

Het Singelpark Leiden is op 8 oktober tijdens het Nationaal Voetgangerscongres uitgeroepen tot winnaar van de allereerste LoopAward, een initiatief van het Platform Ruimte voor Lopen. jurylid Daan Zandbelt reikte de LoopAward 2020 uit. Van 29 ingediende initiatieven, bleven  vier genomineerden over, waar de jury zich nogmaals over boog om ten slotte het Singelpark Leiden uit te roepen tot winnaar.

Het Singelpark is een kilometerslang stadspark langs het water van de Leidse singels. Door het Singelpark zijn oude verdedigingswerken rondom de oude binnenstad verbonden met bruggen en parken. Met bijna zeven kilometer park en ruim tien kilometer aan wandelpaden is het Singelpark onderdeel van verbindingen naar en door de binnenstad. Het park is geïnitieerd door de gemeente Leiden.

De jury koos voor het Singelpark omdat het een sterk voorbeeld is van de flexibiliteit van onze steden en dorpen. Het is ook illustratief voor de gelaagde stad en een bredere maatschappelijke beweging waarbij omgevingskwaliteit, lopen en fietsen, vergroening en klimaatadaptatie steeds belangrijker worden. Het project en de geleerde lessen kunnen als inspiratie dienen voor een reeks steden en dorpen met bijvoorbeeld voormalige bolwerken. Daarnaast hebben inwoners en bedrijven uit Leiden actief mee kunnen werken aan het ontwerp en de realisatie van het Singelpark. Daarmee is het Singelpark meer dan een gemeentelijk project geworden. Tot slot was het oordeel van de jury dat het Singelpark in brede zin bijdraagt aan de doelen van Ruimte voor Lopen. 

De andere genomineerden waren ‘Dorpsommetje’, ‘Gezond Natuur Wandelen’ en ‘Vitamine ABC’. Zie voor meer informatie over de winnaar, de genomineerde initiatieven en alle overige inzendingen: https://ruimtevoorlopen.nl/loopaward/

LoopAward 
Voor de eerste keer is er een award uitgereikt voor het beste loopinitiatief in Nederland. De LoopAward is een initiatief van platform Ruimte voor Lopen en is een prijs die wordt uitgereikt aan een Nederlands initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten). De jury bestaat uit Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, Manon Vanderkaa, Directeur KBO-PCOB en Albertine van Vliet-Kuiper, onder andere voorzitter van Samen Werkt Beter.

 

Award voor beste loopinitiatief van Nederland