Het inhoudelijke programma van het Nationaal Voetgangerscongres 2024 in Nijmegen staat bomvol interessante en gevarieerde sessies, workshops en walkshops. Bekijk hieronder het congresprogramma. Klik op een sessie om te zien waar deze over gaat en bekijk meer informatie over de spreker(s). Het thema van het congres luidt dit jaar: Elke stap telt.
Programma
Zoeken op trefwoord
- TijdTitelSpreker
- 09:00 - 09:45Inloop | Pak lekker een kop koffie of thee en maak kennis met de andere bezoekers 20241010
- 09:45 - 10:00Welkom door de dagvoorzitter en een gesprek met wethouder Cilia Daemen van de gastgemeente Nijmegen 20241010
- 10:00 - 10:30Keynote: Aansluiten - Gedragsverandering in maatschappelijke opgaven 20241010
Annemarie helpt als adviseur, auteur en sprekers veranderaars om het wezenlijke gesprek op te zoeken om samen te bewegen. Na een waardering met een 8,5 op het Nationaal Fietscongres 2024 is ze 'wegens succes herhaald'!
Keynote: Aansluiten - Gedragsverandering in maatschappelijke opgaven door Annemarie Mars
- 10:30 - 10:50Officiële lancering van het Nationaal Masterplan Lopen 20241010
Er wordt nog hard aan gewerkt, maar we zitten goed op schema om tijdens het Nationaal Voetgangercongres een belangrijk moment te vieren: de lancering van het Nationaal Masterplan Lopen. Een brede coalitie van tientallen partijen zet in op het verbeteren van de loopvriendelijkheid van Nederland met het Nationaal Masterplan Lopen. Daarmee heeft Nederland voor het eerst een breed gedragen visie en actieprogramma. Doel is om lopen - nu en in de toekomst - goed op de kaart te zetten.
Overheden, maatschappelijke organisaties, private organisaties en kennisinstellingen werken vanuit verschillende vakgebieden samen aan dit Nationaal Masterplan Lopen. Doel van het plan is om meer ruimte te creëren voor lopen: in beleid, in het hoofd en op straat. Een plan van en voor alle betrokken partijen: voor beleidsmakers, bestuurders, zorgprofessionals, ontwerpers. Voor overheden, zorginstellingen, routebureaus. Het Nationaal Masterplan is een initiatief van het Platform en de City Deal Ruimte voor Lopen.
Officiële lancering van het Nationaal Masterplan Lopen
- 10:50 - 11:20Pauze - bijpraten en je keuze bepalen voor de volgende sessieronde 20241010
- 11:20 - 12:10Keuzeronde 1 20241010
- 11:20 - 12:10Deelsessie - De voetganger bovenlokaal (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- En nu actie! Wat doet een provincie voor de voetganger? 20241010
Sinds april 2024 heeft de provincie Groningen als eerste provincie in Nederland een voetgangersbeleid. Na het opstellen is het nu tijd voor actie! Tijdens deze sessie lichten wij onze plannen toe en bieden wij inspiratie voor andere provincies die met voetgangersbeleid aan de slag willen.
En nu actie! Wat doet een provincie voor de voetganger? door Laura Hagedoorn
- Loopstroom simulaties voor stations MIRT verkenning 20241010
Langs de ‘Oude Lijn’ - de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht - komen er ongeveer 170.000 nieuwe woningen en 85.000 nieuwe werkplekken bij. Dit heeft impact op het openbaar vervoer en de bereikbaarheid. Met behulp van simulatiemodellen wordt inzicht verkregen in de ontwikkeling van voetgangersdrukte op stations en in benodigde aanpassingen.
In de presentatie laten we zien welke uitdagingen deze groei geeft voor de stations langs de Oude Lijn en specifiek Schiedam Centrum. Ook laten we zien hoe loopstroomsimulatiemodellen zijn ingezet om kwantitatief inzicht te krijgen in de ontwikkeling van voetgangersdrukte op stations en de inzichten die hieruit verkregen worden.
Loopstroom simulaties voor stations MIRT verkenning door Marlies Wouters, Roos van der Rijt-Plate
- 11:20 - 12:10Deelsessie - Wie niet geteld wordt, telt niet mee (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- Kwantitatief inzicht in voetgangersdrukte en loopstromen 20241010
Er is steeds meer behoefte aan betrouwbare kwantitatieve informatie over voetgangersdrukte en loopstromen. In deze sessie geven wij inzicht in de verschillende manieren waarop voetgangersdrukte en loopstromen gemeten kunnen worden. Wij laten zien hoe we de informatievraag vertalen naar de juiste meetvraag met de daarbij behorende (combinatie van) sensoren en geven inzicht in de voor- en nadelen van de verschillende type sensoren.
Kwantitatief inzicht in voetgangersdrukte en loopstromen door Samir el Gamal
- Inzicht in en beïnvloeden van voetgangersstromen 20241010
Veel beleidsmakers willen de voetganger een hogere prioriteit geven wanneer er keuzes gemaakt moeten worden voor de (her)inrichting van de openbare ruimte of bij het opstellen van een mobiliteitsbeleid. In de praktijk is dit echter best lastig. Waar lopen mensen eigenlijk? En waarom lopen ze juist daar? Hoe kunnen we beïnvloeden waar mensen lopen? Om dit soort vragen te beantwoorden, heeft Goudappel het Nederlands Loopstromenmodel ontwikkeld.
Tijdens deze presentatie nemen wij u mee hoe het model toegepast kan worden in de praktijk, om te komen tot voetgangersbeleid of zelfs een voetgangersnetwerk.
Inzicht in en beïnvloeden van voetgangersstromen door Dennis van Sluijs
- 11:20 - 12:10Caroussel (klap uit voor meer informatie) Meerdere sprekers 20241010
- Tilburgse enquete: waar loop je (niet) graag? 20241010
Ruim 400 Tilburgers hebben in een enquête aangegeven waar ze graag lopen, waar niet, en waarom. In deze presentatie laten we de belangrijkste uitkomsten zien.
Tilburgse enquete: waar loop je (niet) graag? door Hannah Kandel, Marit Gresnigt
- De positie van voetgangers: een letterlijke verhoging 20241010
Met verhalen uit (het Canadese) Vancouver, een uitdaging om de maximale voorrang te geven aan de voetganger.
57 jaar geleden was er een succesvolle opstand tegen snelwegen, maar wegverbredingen ten koste van lopen gingen door. Nu moeten we een hoger niveau voor onze zebrapaden en trottoirs bereiken. Hoe hoog kunnen we gaan?De positie van voetgangers: een letterlijke verhoging door Brian Gould
- Ons PLAN voor voetgangers 20241010
PLAN staat voor Passend, Levendig, Aaneengesloten Netwerk voor voetgangers. Het PLAN-principe helpt om de ‘S’ van STOMP invulling te geven.
Ons PLAN voor voetgangers door Hannah Kandel, Frank Hart
- Toolbox Lopen Stimuleren 20241010
De Toolbox Lopen stimuleren helpt professionals een aanpak te ontwikkelen waarmee ze lopen in hun gemeente, wijk of buurt kunnen stimuleren. De Toolbox biedt hulp bij gedragsverandering, geeft tips over welke maatregelen passen bij verschillende doelgroepen en laat inspirerende praktijkvoorbeelden zien.
De Toolbox is speciaal voor professionals in wijken en buurten, zoals bijvoorbeeld wijkregisseurs, buurtsportcoaches, leefstijlcoaches en welzijnswerkers. Maar het helpt ook beleidsadviseurs van gemeenten en provincies op weg om met het stimuleren van lopen aan de slag te gaan. Ook biedt het inspiratie aan bijv. huisartsen, fysiotherapeuten en andere gezondheidsspecialisten om hun patiënten meer in beweging te krijgen.
De Toolbox bestaat uit drie elementen:
- Inzicht: hoe werkt gedragsverandering en welke soorten van loopstimuleringsmaatregelen zijn er?
- Toepassing: welke loopstimuleringsmaatregelen passen er bij de doelgroep en/of opgave van de gebruiker van de toolbox?
- Inspiratie: welke praktijkvoorbeelden zijn er en welke gedragstechnieken zijn daarin toegepast?
De Toolbox Lopen Stimuleren is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van VWS en IenW. Dit digitale instrument is vanaf september 2024 beschikbaar op de website Ruimtevoorlopen.nl
Toolbox Lopen Stimuleren door Marcel Brosens
- Rijksbeleid in vogelvlucht 20241010
Het rijk heeft nog geen voetgangersbeleid, maar er zijn wel volop haakjes. Bijvoorbeeld in het ruimtelijke beleid, in het Voorontwerp van de Nota Ruimte, het beleid voor verkeersveiligheid, recreatie, natuur en gezonde leefomgeving. In 7 minuten ben je helemaal bij.
Rijksbeleid in vogelvlucht door Martine de Vaan
- 11:20 - 12:10Workshop - Lopen en omgevingskwaliteit: logisch, toch?! 20241010
Het besef groeit dat voetgangers een ‘eigen plek’ in de inrichting van de openbare ruimte hebben, die meer inhoudt dan een fijn pad of een goede stoep. Begrippen als gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde zijn inmiddels ook goed ingeburgerd. Toch wordt juist bij de waardering van en de advisering over omgevingskwaliteit de voetganger nog wel eens over het hoofd gezien. Hoe gaan we dat veranderen?
Na een korte introductie over de manier waarop gemeenten omgevingskwaliteit vormgeven, verzamelen we met elkaar een aantal manieren waarop de voetganger meer centraal kan worden gezet.
Workshop - Lopen en omgevingskwaliteit: logisch, toch?! door Marielle Hoefsloot
- 11:20 - 12:10Walkshop - Op naar een meer toegankelijk Stationsdistrict 20241010
Onze ambities voor het Stationsdistrict zijn groot. We nemen je mee door het Stationsdistrict en staan stil bij de toegankelijkheid van het gebied en natuurlijk kunnen we ook over nuilen over wat er nu nog niet goed is. Om daarna te delen welke eerste stappen we nemen om toegankelijkheid meer op de kaart te zetten bij de verschillende projecten. Want onze ambities zijn groot en die bereik je niet zomaar. De gemeente Nijmegen werkt hiervoor nauw samen met het Zelfregiecentrum Nijmegen. De eerste sessies met ringleiding, zweltekeningen en bewustwording zitten erop en we delen graag wat we daar allemaal leren van elkaar.
Walkshop - Op naar een meer toegankelijk Stationsdistrict door Els Leibbrand, Els van der Ploeg
- 11:20 - 12:10Walkshop - Run Forest Run 20241010
Staatsbosbeheer viert dit jaar haar 125 jarig bestaan en heeft in dit kader 2024 uitgeroepen tot het jaar van het bos. De lopende mens is voor Staatsbosbeheer één van de belangrijkste (menselijke) gebruikers van de natuur-, en recreatiegebieden. Daar doen we veel voor. Dit jaar met extra van Boom tot Bos wandelingen en de inzet van de Stadsboswachter. We streven naar een natuur inclusief Nederland met groene paden van de voordeur tot diep in het bos of op de hei. Tijdens deze Walkshop vertel ik je hier graag meer over.
Walkshop - Run Forest Run door Caroline Porsius
- 12:15 - 13:05Keuzeronde 2 20241010
- 12:15 - 13:05Deelsessie - De economie van lopen (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- Kennisontwikkeling economische baten van lopen 20241010
Meer inzicht in de baten van lopen kan zorgen voor sterkere, beter onderbouwde argumenten om te investeren in lopen. Wil je weten wat hier al over bekend is? Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop we de effecten van loopinvesteringen kunnen meten? Kom dan luisteren en praat mee!
Kennisontwikkeling economische baten van lopen door Annemieke Molster, Floortje Cieraad
- Voetgangers: essentieel voor economisch vitale centra 20241010
In 2023 is het bestedings- en verplaatsingsgedrag in winkelcentrumgebieden onderzocht. Aangetoond is dat een voetganger minder per keer besteed, maar vaker terugkomt dan andere vervoersmiddelen. Ook blijkt dat een voetganger meer per maand uitgeeft dan een andere bezoeker. De resultaten tonen aan dat voetgangers belangrijk zijn bij beleid en visievorming van centra.
Voetgangers: essentieel voor economisch vitale centra door Marco Duijnisveld, Frank Groot
- 12:15 - 13:05Deelsessie - Gemeenten maken meters 1 (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- Elke stap telt, begin bij de eerste 20241010
Lopen in Apeldoorn biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie, verbetering van de openbare ruimte, sociale interactie en vergroening. Met de prachtige natuur, zoals de Veluwe, en de vele parken en groene lanen binnen de stad, is Apeldoorn een ideale plek om wandelen te bevorderen. Dit doen wij op schrift, in de praktijk en fysiek.
Wij stimuleren onze inwoners via de Apeldoorns Wandel Challenge om de belangrijke eerste stap te zetten. De Challenge biedt begeleiding en motivatie voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Het programma bevordert niet alleen fysieke gezondheid, maar versterkt ook de sociale cohesie door het organiseren van gezamenlijke wandelingen en evenementen.
Elke stap telt, begin bij de eerste door Cecile van der Linden, Irma Woudenberg-Hulleman
- Unieke looproute 'Het Engelenpad' 20241010
Vanaf de splinternieuwe Passerelle -de unieke 10 meter brede, houten voetgangersbrug over het spoor in Zwolle- loop je vanuit het centrum naar de Zuidzijde van het station, naar de nieuwe gebiedsontwikkeling in de Spoorzone. De brug is onderdeel van het Engelenpad dat de ‘oude stad’ met ‘de nieuwe stad’ en het buitengebied verbindt.
Unieke looproute 'Het Engelenpad' door Erna Jansen, Doesjka Majdandzic
- Amersfoort zet lopen op de kaart! 20241010
Iedere stap die we extra zetten, draagt bij aan een levendige en leefbare stad. Het is daarom nu de tijd om lopen echt op de kaart te zetten. In Amersfoort geven we de voetganger meer de ruimte, we nemen barrières weg en we maken aantrekkelijke, groene, snelle en veilige looproutes, zodat iedereen mee kan lopen!
Op Amersfoort centraal verwelkomen we bezoekers en wandelaars. Het station is het startpunt van de NS wandelroutes Heiligenbergerbeek en Soesterduinen, en ligt aan LAW Het Marskramerpad. Het stationsplein vernieuwt, daarbij staat lopen, verblijven en ontmoeten centraal. Het station wordt de groene poort naar Nationaal Park Heuvelrug. Zo nodigen we bezoekers uit om de natuur te voet te verkennen.
De omgevingsvisie Amersfoort vormt de basis voor het omgevingsprogramma mobiliteit Hierin agenderen we ontbrekende schakels in het loopnetwerk en er worden Levensaders gerealiseerd. Levensaders zijn routes waar fietsers en voetgangers ruim baan krijgen en waar verblijven en ontmoeten wordt gestimuleerd. De eerste levensader is de Noordewierweg, die eind 2024 wordt gerealiseerd.
Amersfoort is European City of the Year, voor de bezoekers ontwikkelden we de Walking Time Kaart. Na het succes van de Weetings kijken we nu ook naar de weeting als vorm van placemaking op de Hoef west. Met nieuw beleid en concrete projecten zetten we lopen in Amersfoort nu echt op de kaart!
Amersfoort zet lopen op de kaart! door Houkje Hibma, Patrick van Holk
- 12:15 - 13:05Fishbowl - Voetgangersvriendelijkheid volgens buitenlandse bezoekers 20241010
Buitenlandse bezoekers zeggen vaak dat Nederlandse oplossingen niet ‘voetgangervriendelijk’ zijn. Hebben ze gelijk of snappen ze ons gewoon niet? Waar komt dat door en wat zouden we daarvan kunnen leren?
Fishbowl - Voetgangersvriendelijkheid volgens buitenlandse bezoekers door Robin van der Griend, Lieven Nijs
- 12:15 - 13:05Workshop - Jouw eerste stappen als gedragsveranderaar 20241010
In de sessie wordt stilgestaan bij wat gedrag is, waar het vandaan komt en hoe je het kan beïnvloeden. Daarna worden deelnemers uitgedaagd om zelf de eerste stappen als gedragsveranderaar te zetten door een concrete casus met elkaar op te lossen. Deze casus gaat over toegankelijkheid en is uit de praktijk daadwerkelijk toegepast.
Workshop - Jouw eerste stappen als gedragsveranderaar door Bjorn Uffing
- 12:15 - 13:05Walkshop - Praktische handvatten voor een inclusieve beweegvriendelijke omgeving 20241010
Een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert en stimuleert om te bewegen en waar iedereen gebruik van kan maken en welkom is. Zo’n omgeving ontstaat niet vanzelf. Tijdens deze walkshop informeren we over het belang van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving en laten we zien hoe dit kan worden gerealiseerd. Met onze gesprekstool (BVO-scan) en ontwerpchecklist geven we antwoord op vragen als: Hoe kan ik de openbare ruimte beoordelen op het gebied van inclusiviteit en beweegvriendelijkheid? En hoe kan ik de openbare ruimte concreet verbeteren op dit gebied? Door hier buiten mee aan de slag te gaan, krijgen deelnemers praktische en concrete handvatten om zelf actief te zijn in het creëren van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving.
Walkshop - Praktische handvatten voor een inclusieve beweegvriendelijke omgeving door Noa Hamacher, Jeroen Hoyng, Kim Maas
- 13:05 - 14:00Lunch en volop gelegenheid om bij te praten met (on)bekenden 20241010
- 14:00 - 14:50Keuzeronde 3 20241010
- 14:00 - 14:50Deelsessie - Voetgangersveiligheid (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- De omvang en aard van voetgangersongevallen 20241010
Voor het verbeteren van de voetgangersveiligheid is een actueel beeld van de omvang en aard van voetgangersongevallen essentieel.
De omvang en aard van voetgangersongevallen door Branko Olij, David Anker
- Voetgangersveiligheid vergroten d.m.v gedragsverandering 20241010
Voetgangers, een kwetsbare doelgroep in het verkeer. Over het gedrag van andere weggebruikers is al veel bekend, maar wat weet jij al over het gedrag van voetgangers? Tijdens een presentatie delen we waarom voetgangers zich soms onveilig gedragen en geven we handvatten om de veiligheid van deze weggebruiker te verbeteren door middel van gedragsverandering.
Voetgangersveiligheid vergroten d.m.v gedragsverandering door Merel Peters, Stijn de Vries
- 14:00 - 14:50Deelsessie - Gemeenten maken meters 2 (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- ‘Wij gaan vooruit’ – Lopen binnen het Masterplan Mobiliteit 2050 Eindhoven 20241010
De in oktober 2023 gepresenteerde strategie voor lopen in Eindhoven 'Eindhoven te voet!' is in het nieuwe Masterplan Mobiliteit 2050 voor Eindhoven integraal onderdeel geworden van 7 toekomstdromen: verbinding, vrijheid, ruimte maken, schoon, veilig, gezond en ontspannen. Voor elke toekomstdroom is bepaald op welke wijze mobiliteit daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Graag presenteren we welke keuzes daarvoor gemaakt zijn, hoe lopen daar onderdeel van is, welke budgetten daarvoor specifiek beschikbaar zijn gekomen, wat de vervolgstappen zijn. We gaan ook concreet in op projecten die spelen zoals onder andere een straatexperiment, de metrokaart lopen, gemeentelijke werkwandelingen, uitbreiding van het voetgangersgebied, de relatie met het verkeerscirculatieplan.
‘Wij gaan vooruit’ – Lopen binnen het Masterplan Mobiliteit 2050 Eindhoven door Erik van Hal
- Kwartiermaken #Voordevoetganger in Utrecht 20241010
Utrecht zet de voetganger op 1 en werkt aan meer en aantrekkelijker ruimte om te kunnen en willen lopen. De focus ligt op ‘Lopen vanuit de voordeur’ en daarmee een aanpak in de wijken. Daarbij sluiten we aan op stedelijke groen-blauwe netwerken, belangrijke stedelijke structuren en routes voor de voetganger. De aanpak is gestoeld op het combineren van opgaven en budgetten uit diverse beleidsterreinen. Denk aan inclusiviteit, groen, klimaat, gezondheid, mobiliteit, sport etc. Het plan bevat themakaarten en kwaliteitsprincipes om te komen tot groene ommetjes, beweegrondjes, sportroutes en aantrekkelijker voetgangersruimte in de hele stad. Dit plan vormt de basis voor projecten én de wijkaanpak waarin de principes op wijkniveau verder geconcretiseerd worden. Met dit plan #Voordevoetganger maakt Utrecht haar ambitie voor de 10-minutenstad met de Voetganger op 1 concreet. Het Utrechtse plan #Voordevoetganger is dan ook zoveel meer dan een mobiliteitsplan!
Kwartiermaken #Voordevoetganger in Utrecht door Birgit Cannegieter
- Looproutenetwerk Wageningen 20241010
Gemeente Wageningen past het STO(E)P-principe toe. Om invulling te geven aan de S uit dit principe brengen we het looproutenetwerk in beeld, inclusief de bijbehorende kwaliteitseisen. Het netwerk is het gewenste eindbeeld waar we de komende jaren aan gaan werken. In onze bijdrage gaan we in op de aanleiding, aanpak, ervaringen en verankering binnen het beleid.
Looproutenetwerk Wageningen door Kim de Wit, Marleen Hovens
- 14:00 - 14:50Workshop - Aan de slag met de eisen aan loopvriendelijke infrastructuur 20241010
In de eind vorig jaar door CROW uitgebrachte Ontwerpwijzer Voetgangers staan een vijftal hoofdeisen m.b.t. voetgangersinfrastructuur: directheid, begaanbaarheid, leesbaarheid, veiligheid en aantrekkelijkheid. In deze sessie gaan we samen aan de slag om de hoofdeisen te concretiseren. Waar loop je als ontwerper in de praktijk tegenaan?
Workshop - Aan de slag met de eisen aan loopvriendelijke infrastructuur door Hillie Talens, Bastiaan Pigge
- 14:00 - 14:50Workshop - Voetgangersnetwerken van A tot Z 20241010
Ontwikkel jouw eigen voetgangersnetwerk! Een voetgangersnetwerkkaart geeft inzicht in het bestaande en gewenste netwerk voor de voetganger. Hiermee kan systematisch worden gewerkt aan de structurele verbetering van de kwaliteit van looproutes zodat knelpunten kunnen worden opgelost op het gebied van: toegankelijkheid, veiligheid en aantrekkelijkheid.
Wij bieden handvatten welke keuzes te maken zijn bij het ontwikkelen van een voetgangersnetwerk en geven voorbeelden/geleerde lessen mee bij het opstellen van een voetgangersnetwerk. Zodat jij dit makkelijk zelf kan opstellen en uitvoeren tijdens de workshop! Gezamenlijk gaan we een start maken aan jouw persoonlijke voetgangersnetwerk.
Workshop - Voetgangersnetwerken van A tot Z door Bas Alferink, Dennis van Sluijs
- 14:00 - 14:50Walkshop - Andere kijk op (on)toegankelijkheid voetgangersgebieden 20241010
Walkshop ‘Andere kijk op toegankelijke voetgangersgebieden’ gaat in op de toegankelijkheid voor meer kwetsbare voetgangers. Juist veel mensen die wegens gezondheidsredenen voetganger zijn, omdat ze bijvoorbeeld geen auto kunnen besturen, zijn voor hun mobiliteit afhankelijk van de openbare ruimte.
Frouck en Guus nemen jullie middels een stuk beleving en kennisoverdracht mee in hun discipline van het meer toegankelijk maken van de openbare ruimte voor voetgangers met een beperking.
Ze laten je letterlijk met andere ogen naar de omgeving kijken en leggen je uit hoe lastige situaties beter kunnen. Hierin zelf ervaren dat de omgeving sommige mensen kan beperken zal je een andere visie geven op je eigen werkzaamheden.Walkshop - Andere kijk op (on)toegankelijkheid voetgangersgebieden door Frouck de Boer
- 14:50 - 15:15Pauze met energizer 20241010
- 15:15 - 16:05Keuzeronde 4 20241010
- 15:15 - 16:05Deelsessie - Obstakels te lijf (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- Laadpalen en laadkabels: bedreiging voor voetgangers? 20241010
Er verschijnen steeds meer laadpalen en, door particulieren gelegde, laadkabels op het trottoir. Dit levert toegankelijkheids- en veiligheidsknelpunten op voor voetgangers. In het bijzonder voor mensen met een rolstoel, een rollator of een kinderwagen. In deze sessie denken we samen na hoe deze knelpunten voorkomen kunnen worden.
Laadpalen en laadkabels: bedreiging voor voetgangers? door Emile Oostenbrink, Anjuli de Geest
- Een perfect ontwerp is geen garantie voor toegankelijke openbare ruimte 20241010
Hoe toegankelijk is Nijmegen? Uit buurtbezoeken met ervaringsdeskundigen kwam een verscheidenheid aan knelpunten naar boven. De oplossing lijkt in het ontwerp te liggen. Toch kunnen we het niet allemaal afschuiven op de ontwerper. We delen graag waar in de gemeentelijke organisatie toegankelijkheid beïnvloed wordt en wat je daarmee kan.
Een perfect ontwerp is geen garantie voor toegankelijke openbare ruimte door Babet Hendriks
- 15:15 - 16:05Deelsessie - Bouwen aan de loopomgeving (klap uit) Meerdere sprekers 20241010
- Welke omgevingskenmerken laten voetgangers verder lopen? 20241010
Heb jij vandaag genoeg tijd gehad om je stappendoel te behalen? Tijd speelt tijdens het wandelen een grote rol, bewust en onbewust. Een aantrekkelijke omgeving kan je tijdsbeleving positief beïnvloeden. Ontdek welke omgevingskenmerken je wandelplezier en motivatie vergroten.
Welke omgevingskenmerken laten voetgangers verder lopen? door Bas Alferink
- Lessons Learned: Lopen in transitiegebieden 20241010
De Binckhorst is een gebied dat decennia lang wordt omgevormd van auto-gedomineerd industrieterrein naar hoogstedelijk woon-werk gebied. De ambitie vanuit de gemeente en ontwikkelaars is om dit gebied voetgangersvriendelijk in te richten. Maar hoe doe je dit in de tussenfase wanneer dagelijks zwaar verkeer met bouwmaterialen af en aan rijdt en straten maandelijks worden opgebroken? In ons – inmiddels afgeronde - gezamenlijk ontwerpend onderzoekstraject onderzochten we deze situatie en vertaalden we de kansen en knelpunten naar tijdelijke ontwerpingrepen.
De sessie zal het publiek beeldend meenemen in ons onderzoek- en ontwerptraject en de ‘lessons learned’ vanuit dit traject. Met concrete voorbeelden, quotes uit interviews en foto’s op locatie laten we de Binckhorst aan het publiek zien door de ogen van de voetganger. We zullen het met name hebben over de ruimtelijke impact dat een grootschalige tijdelijke bouwsituatie op de voetganger heeft en hoe je inventief met die impact kan omgaan om toch de voetganger te stimuleren te blijven bewegen.
Daarnaast staan we kort stil bij organisatorische en financiële kansen die vanuit gemeentes en ontwikkelaars (beter) kunnen worden benut. De mindset bij grote gebiedsontwikkelingen richt zich vaak op een specifieke stip op de horizon, zoals het jaar 2050, maar in feite is een wijk nooit af. Door je als gemeente of ontwikkelaar flexibel op te stellen en elkaar frequent op te zoeken kan je ook in de transitiefase samen voorzien in de behoefte van de gebruiker.
Lessons Learned: Lopen in transitiegebieden door Aimee Baars, Arjan Freije, Mark Wissing, Susanne van der Kleij
- 15:15 - 16:05Workshop - Creatief en bottom-up actieve mobiliteit stimuleren in een schoolomgeving 20241010
Wederopbouwwijken zijn oorspronkelijk ontworpen met een focus op autoverkeer. Er wordt er in vergelijking met vooroorlogse wijken, vaak minder bewogen. Ook is het in wederopbouwwijken niet altijd veilig om fietsend en wandelend naar school te gaan. Deze uitdagingen vraagt om oplossingen die zijn aangepast op de omgeving én de gebruiker. Deze workshop biedt een interessante benadering om tijdelijke ingrepen in de openbare ruimte bottom-up te testen. Met deze tactical urbanism benadering wordt getest welke ruimtelijke aanpassingen effectief zijn en kunnen worden gebruikt in het ontwerp van een eventuele permanente aanpassing. Goed onderbouwd ‘proberen’ dus!
De workshop biedt deelnemers waardevolle inzichten in een bottom-up benadering om actieve mobiliteit, wandelen en fietsen, te stimuleren. Deelnemers leren de verschillende perspectieven van gebruikers te begrijpen en te gebruiken voor een succesvolle (tijdelijke) interventie. Deze aanpak kan als voorbeeld dienen om actieve mobiliteit op een toegankelijke manier te bevorderen in andere (wederopbouw)wijken.
Workshop - Creatief en bottom-up actieve mobiliteit stimuleren in een schoolomgeving door Casper Prinsen
- 15:15 - 16:05Workshop - Kickstart voetgangersbeleid 20241010
In deze sessie maak je een start met voetgangersbeleid voor jouw gemeente. Of je nu een gemeentemedewerker bent, een belangenbehartiger of vanuit een adviesbureau voor gemeenten werkt. Je krijgt inzicht in de aanpak van de koplopende gemeenten uit de City Deal, wordt wegwijs in de toolbox loopbeleid en voert een quickscan uit (misschien gebeurt er impliciet al meer dan je denkt). Je krijgt helder wat de belangrijkste strategische keuzes zijn en vertrekt met een actielijst voor de vervolgaanpak.
Workshop - Kickstart voetgangersbeleid door Martine de Vaan
- 15:15 - 16:05Walkshop - Stappen naar een duurzaam beleefbaar landschap 20241010
Wandelen = beleven. Met Collectief Natuurinclusief en de Coalitie NLBuiten streeft Wandelnet naar meer ruimte voor het duurzaam kunnen beleven van het Nederlands cultuurlandschap. In deze workshop laten we zien wat daar in onze ogen voor nodig is en gaan we op zoek naar meer kansen. Denk en doe je mee?
Walkshop - Stappen naar een duurzaam beleefbaar landschap door Frank Hart, Kees Terwisscha van Scheltinga
- 16:10 - 16:30Uitreiking LoopAward 2024 20241010
De Loopaward is een beloning voor beste loopinitiatief van Nederland 2024. Sinds 2020 wordt deze LoopAward jaarlijks op het Nationaal Voetgangerscongres uitgereikt aan de beste loopinitiatieven in Nederland die bijdragen aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten).
Er worden TWEE initiatieven beloond die bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland:– Een award wordt uitgereikt aan de organisatie die het meeste heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving
– De tweede award gaat naar het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor zorgt dat (meer) mensen gaan lopen
Meer informatie: kijk hier!
Uitreiking LoopAward 2024
- 16:30 - 17:30Borrel 20241010