Anders dan op andere dagen laat ik mijn fiets vandaag even staan. In het kader van Wandel Tijdens Je Werkdag heb ik mijzelf uitgedaagd om vandaag lopend naar de redactie te gaan. Wandel Tijdens Je Werkdag is een initiatief van Stichting Wandelnet. Tijdens deze dag roept Wandelnet heel werkend Nederland op om te wandelen tijdens je (thuis)werkdag. Want wandelen is gezond, het is duurzaam en het maakt je een stuk creatiever!
Het blijft niet alleen bij een oproep. In aanloop naar deze dag organiseerde Wandelnet in samenwerking met de Hersenstichting de jaarlijkse Ommetje-challenge. Van 7 maart tot en met 7 april 2022 gingen verschillende bedrijven de wandelstrijd met elkaar aan. Collega’s konden via de Ommetje-app punten verzamelen door zoveel mogelijk te wandelen. En vandaag, op deze Wandel Tijdens Je Werkdag, is er voor bedrijven die deelnemen aan de challenge een speciale badge te verdienen door een zogeheten Weeting (walk your meeting) uit te voeren.
Op de website van Stichting Wandelnet staan vijf tips om meer te wandelen tijdens je werkdag.
Ik koos voor tip 2: Wandel náár je werk!
Mijn tocht der tochten
Ik begin mijn voettocht op de Nieuwe Markt, een plein in het stadcentrum van Zwolle. Vanaf de Nieuwe Markt is het ruim 3 kilometer lopen naar de, aan de rand van Zwolle gelegen, redactie van MobiliteitsPlatform. Een groot gedeelte van de route ligt in de gebouwde omgeving en op vrijwel de gehele route is er sprake van een verhard voetpad.
De Nieuwe Markt is dus het startpunt van mijn wandeling. Dit plein ondergaat iedere ochtend een metamorfose. Zou gauw als de bevoorradingsvrachtwagens de straat uitrijden worden de terrasjes alweer opgebouwd. De Nieuwe Markt is een illustratief voorbeeld van de toenemende druk op de stedelijke leefomgeving. Op een oppervlakte van nog geen 100m2 wordt de openbare ruimte gevuld met terraslocaties, fietsenstallingen, ondergrondse vuilcontainers, jeu-des-boulesbanen en groen. Als voetganger is het door deze drukte soms best wel een uitdaging om de Nieuwe Markt over te steken. Maar op deze frisse ochtend is het nog heel even helemaal stil op de Nieuwe Markt.
Ik vervolg mijn reis door de Diezerstraat, dé winkelstraat van Zwolle. Op dit vroege tijdstip ligt de Diezerstraat er nog verlaten bij. De winkels zijn nog gesloten. Ik deel de straat met een man die zijn hond uitlaat. Even denk ik terug aan het hoogtepunt van de coronapandemie, toen maakte ik vrijwel iedere avond, vlak voor het ingaan van de avondklok, mijn dagelijkse ommetje door een surrealistisch verlaten stadscentrum. Gelukkig zal de Diezerstraat straks op de terugweg weer bruisen van het winkelend publiek.
Een nog vrijwel verlaten Diezerstraat (eigen werk)
Ik steek de Diezerpoorterbrug over en verlaat het stadshart van Zwolle. Ik loop langs de stadsgracht over de Diezerkade. De Diezerkade heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Een geasfalteerde rotonde maakte plaats voor een, met klinkers ingelegd, shared-space-plein. In het ontwerp van dit plein zijn duidelijke voetgangersoversteekplaatsen aangebracht, op die manier kunnen ook mensen met een fysieke/visuele beperking eenvoudig hun oversteek maken. Het shared-space-plein heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de voetganger meer ruimte heeft gekregen.
Vanaf de Diezerkade kan ik in één rechte lijn naar de redactie lopen. Eerst kom ik door de Thomas á Kempisstraat. Normaal gesproken moet ik hier op mijn fiets erg goed opletten, zelfs in de ochtenduren is dit een bijzonder drukke straat. De verschillende winkeltjes en (afhaal)restaurantjes moeten bevoorraad worden, als fietser moet je dan slalommen tussen (bestel)busjes en vrachtwagens. Vandaag loop ik op mijn gemakje door straat en heb ik zelfs tijd om eens goed te kijken naar alle verschillende ondernemingen die deze kleurrijke straat telt.
Even moet ik wachten voor een rood verkeerslicht om vervolgens rustig de Meppelerstraatweg in te kunnen lopen. De Meppelerstraatweg is ongeveer een kilometer lang en beslaat bijna één derde van mijn route. Op het brede voetpad kan ik mijn gedachte even lekker de vrije loop laten gaan. Dat is misschien wel het grootste voordeel van deze manier van verplaatsen, lopend heb je veel meer tijd om op een rustige manier je gedachten op te starten.
Voordat ik het zelf door heb ben ik alweer aangekomen bij het tunneltje onder de Ceintuurbaan. Zonder deze onderdoorgang zou de Ceintuurbaan een behoorlijke barrière zijn geweest, nu kan ik gewoon doorlopen. Aan de andere kant van de onderdoorgang kom ik op de Oude Meppelerstraatweg. Deze weg loopt parallel aan de A28. Het geeft een bijzonder perspectief. Links tussen de bomen door zie ik de auto’s en het vrachtverkeer met grote snelheid over de A28 voorbijrijden. Tussen het voetpad waarop ik loop en de A28 ligt de Oude Meppelstraatweg, een typische gebiedsontsluitingsweg waar het auto- vracht- en busverkeer mij met een snelheid van 50 km/uur mag passeren. En tussen ‘mijn’ voetpad en de Oude Meppelerstraatweg ligt een breed tweerichtingsfietspad waarop mensen op (elektrische)fiets mij inhalen. Als voetganger moet je het wel voor lief kunnen nemen dat je voortdurend wordt ingehaald.
"Links tussen de bomen door zie ik de auto’s en het vrachtverkeer met grote snelheid over de A28 voorbijrijden." (eigen werk)
En dan, na een wandeling van precies 35 minuten waarin ik exact 4122 stappen heb gezet, kom ik aan op de redactie. Met een frisse neus en het verhaal al in mijn hoofd neem ik uitgerust plaats achter mijn laptop en begin mijn reisreportage uit te werken.
Voor herhaling vatbaar?
De voettocht naar de redactie is me erg goed bevallen. Het is zeker niet de laatste keer dat ik mij op deze wijze naar mijn werk verplaats. Misschien maak ik er komende zomer wel een gewoonte van. Het grote voordeel van lopen is het feit dat je veel meer tijd hebt om je gedachten te laten gaan. Anders dan op de fiets of in de auto hoef je je lopend niet constant te focussen op het verkeer, je kunt dus nog even rustig wakker worden. Terwijl je loopt heb je ook veel meer tijd om de omgeving in je op te nemen. Ik merkte dat ik op heel andere dingen ging letten. Ik hoorde andere geluiden en zag voortdurend nieuwe dingen. Daarnaast is lopen natuurlijk super gezond. Ik voelde mij de hele werkdag fit en ontspannen.
Belangrijke tip: Kijk voor je van huis loopt even naar het weerbericht en neem uit voorzorg een paraplu mee.
Kijk voor meer wandeltips en wandelnieuws op Wandelnet.nl of download de Ommetje-app en start je eigen wandelcompetitie.
Heb jij ook goede ideeën om wandelen te promoten en de voetganger een stap verder te brengen? Dien dan uiterlijk 24 mei jouw bijdrage in en geef invulling aan het programma van het Nationaal Voetgangerscongres op 13 oktober.
Door: Thijs Oldengarm, redacteur MobiliteitsPlatform