Voetgangerscongres

Het Zilte Pad en Groene Route Malburgen winnaars LoopAward 2024

Het Zilte Pad en Groene Route Malburgen winnaars LoopAward 2024

De winnaars van de LoopAward 2024 zijn bekend. Het Zilte Pad en Groene Route Malburgen gingen na het Nationaal Voetgangerscongres met het felbegeerde beeldje naar huis.

De LoopAward wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste loopinitiatieven in Nederland die bijdragen aan meer ruimte voor lopen, zowel in het hoofd, in beleid als buiten. De winnaar wordt door de jury, bestaande uit Wouter Veldhuis (voorzitter), Bruno Bruins en Karen van Ruiten, gekozen op basis van een aantal criteria. “We kijken naar de impact, of het vernieuwend is, of een initiatief zich bewezen heeft en of het opschaalbaar is”, vertelde Wouter Veldhuis op het podium van het Nationaal Voetgangerscongres. 

Veldhuis toonde zich tevreden over de ontwikkeling die lopen de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “Na jaren van persoonlijk trekkerschap is inmiddels veel ingedaald bij instituten, ik denk aan de Ontwerpwijzer van het CROW en het net gepresenteerde Nationaal Masterplan Lopen.”

De LoopAward kent twee prijzen: een voor het beste maatschappelijke initiatief en een voor de categorie ruimtelijk. Het Zilte Pad (Categorie: Maatschappelijk), een initiatief van de Stichtingen Groninger Kerken & Alde Fryske Tsjerken, heeft de prijs gewonnen vanwege de unieke combinatie van cultureel erfgoed en moderne bezinning. De lange afstandsroute langs de waddenkust verbindt kerken en dorpen met het thema bezinning, ondersteund door een podcast. 

De winnaar was uiteraard in haar nopjes met de prijs. “We zijn heel erg blij. Het is vooral een opsteker voor de Stichtingen Groninger Kerken en Alde Fryske Tsjerken, maar ook voor de bewoners die hun huizen opstellen voor wandelaars. Het is een dunbevolkt gebied, zonder hen zou dit niet mogelijk zijn.”

In de categorie ruimtelijk won de Groene Route Malburgen. Dit project verbindt de sociaal-economisch zwakke wijken Malburgen-West en Malburgen-Oost met een groene route, gerealiseerd in co-creatie met de bewoners. De jury prijst de maatschappelijke impact en de verbetering van de leefomgeving. “Leuk om deze prijs mee terug te nemen naar Malburgen, naar de bewoners, en om samen aan de slag te gaan met een nog betere, mooiere en langere route”, reageerde de winnaar verheugd.

Het Zilte Pad en Groene Route Malburgen winnaars LoopAward 2024

Winnaar in de categorie Ruimtelijk: De Groene Route Malburgen 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven