Voetgangerscongres

Leer meer over zebrapaden

Leer meer over zebrapaden

Verschillende gemeenten gaan anders om met het inrichten van zebrapaden bij voetgangersoversteekplaatsen. Daarom heeft Mobycon, in opdracht van het CROW, onderzocht hoe er een eenduidige lijn in het ontwerp kan komen. Op het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober presenteren Emile Oostenbrink (CROW) en Marc Schenk (Mobycon) de resultaten.

Rond het gebruik van zebrapaden leven veel onduidelijkheden. Al decennia hanteren gemeenten verschillende uitgangspunten voor de toepassing van zebra’s bij voetgangersoversteekplaatsen. Er circuleren allerlei mythes: zebra’s zijn schijnveilig, zebra’s mogen niet in 30 km-straten, zebra’s mogen niet in 50 km-straten, zebra’s mogen niet op fietspaden.

Onderzoek

Om feiten van fictie te onderscheiden, heeft Mobycon onderzocht wat er in de literatuur bekend is over zebrapadgebruik en hoe gemeenten er in de praktijk mee omgaan Ook heeft de organisatie de bestaande aanbevelingen over de toepassing van zebrapaden tegen het licht gehouden. Op grond van de resultaten zijn voorlopige aanbevelingen voor de toepassing van zebrapaden opgesteld voor verschillende kruispuntentypen en wegvakken. Ook zijn adviezen gegeven voor vervolgstappen.

Het doel is om tot meer eenduidigheid te komen in de toepassing van zebrapaden bij voetgangersoversteekplaatsen. Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober in Amsterdam praten Oostenbrink en Schenk u graag bij. Zodat er in de toekomst een eenduidige lijn in het ontwerp komt.

Meer weten? Emile Oostenbrink en Marc Schenk vertellen je er graag meer over tijdens hun sessie 'Zebrapaden: van mythes naar heldere strepen' tijdens het Nationaal Voetgangerscongres 2023 in Amsterdam.

Bekijk het programmaMeld je aan voor het congres

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven