Voetgangerscongres

Martine de Vaan: 'Voetgangersbeleid niet meer te stoppen'

Martine de Vaan: 'Voetgangersbeleid niet meer te stoppen'

Het programma van het Nationaal Voetgangerscongres is bekend. Uit tientallen inzendingen werd door een deskundige jury een keuze gemaakt voor een kwalitatief en gebalanceerd programma. Martine de Vaan legt uit hoe de jury te werk gaat en wat we dit jaar van het congres kunnen verwachten. “Op de een of andere manier is iemand belangrijker als er een auto omheen zit.”

Het Nationaal Voetgangerscongres vindt dit jaar plaats in Nijmegen en sinds enkele jaren wordt het programma samengesteld op basis van inzendingen van onder meer gemeenten en adviesbureaus. Martine de Vaan vormt samen met Filip van As, Emile Oostenbrink, Sophie Bekkers en organisator Acquire de jury die alle inzendingen beoordeelde. “Ten opzichte van de voorgaande jaren groeit de kwaliteit", stelt De Vaan tevreden. “Iedereen is op het gebied van voetgangersbeleid een stuk verder. Waar we eerst de beginnende stappen in voetgangersbeleid gepresenteerd kregen en we ons vooral afvroegen hoe dit dan in de praktijk zou werken, zien we nu al complete strategieën, gemeenten die een complete aanpak kunnen laten zien. Deze plannen vallen altijd in een mobiliteitsplan, maar we zien steeds vaker dat bijvoorbeeld ook het sociaal domein erbij wordt betrokken.” 

Nog veel aan bewustwording te doen

De beoordeling door de jury levert geen verhitte discussies op. “Natuurlijk heeft iedereen z'n eigen accent, maar we komen er altijd wel uit samen.” En hoewel het congres van 2024 nog moet plaatsvinden durft De Vaan ook al haar wensen uit te spreken voor de edities die volgen: “Ik hoop dat we voorbeelden gaan zien van ambities voor een voetgangersnetwerk waarin écht barrières worden weggenomen. Ik heb het dan over kanalen, spoorwegen of drukke wegen.” Tot nu toe ziet De Vaan dat de voetganger nog niet zó belangrijk wordt gevonden dat dit soort barrières worden weggenomen. “Er is nog veel aan bewustwording te doen. Op de een of andere manier is iemand belangrijker op het moment dat er een auto omheen zit.” 

Pittige discussie

Kansen voor voetgangersbeleid zijn er wat De Vaan genoeg, ze kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst. “De woonomgeving wordt er gewoon aantrekkelijker van als er meer mensen op straat lopen en ze elkaar niet voorbijrazen in de auto. Lopen is een laagdrempelige manier om met elkaar in contact te komen, makkelijker dan aanbellen en meteen drie kwartier koffie te moete drinken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over gezondheid, lopen is de makkelijkste manier om inwoners gezonder te krijgen.”
Deze voordelen zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. “Voetgangersbeleid is niet meer weg te denken, er zijn zo veel mensen mee bezig dat het niet meer te stoppen is. De ruimte voor de voetganger is tot nu toe wel een heel vriendelijk onderwerp, terwijl we een pittige discussie moeten voeren over hoe we de ruimte gaan verdelen met elkaar.”

Efficiënte dag

Wie een bijdrage wil leveren aan die discussie of wie gewoon in een dag een flinke boost aan zijn of haar kennisniveau en netwerk wil geven moet zeker naar het Voetgangerscongres komen, vindt De Vaan. “Je kunt na het congres heel snel zelf aan de slag, in die zin is het een heel efficiënte tijdsbesteding. Los van dat het een heel leuk evenement is natuurlijk, vooral omdat er allemaal mensen met een missie zijn!”

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven