Voetgangerscongres

STOMP+, DURFT U HET AAN?

STOMP+, DURFT U HET AAN?

Nederlandse historische binnensteden transformeerden de afgelopen twintig jaar drastisch. Stap voor stap kwam de historische ruimte voor voetgangers weer terug bij de voetganger en fietser. Pleinen met autoparkeerplaatsen werden weer pleinen met groen, terrassen en marktkramen. Het ruimtegebrek in de historische binnensteden was een belangrijke motivatie hiervoor. In de meest recente jaren zien we dat steeds meer uitdagingen onze steden overspoelen. Het antwoord volgens de mobiliteitsprofessional: ontwerp en plan je steden primair voor voetgangers en fietsers. De vraag is: kunnen we deze transformatie ook realiseren op belangrijke stadsentrees van middelgrote steden?

Partnernieuws - Mobycon

Met behulp van de subsidie ‘Wegen naar Welzijn’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie beantwoordden vier Deventenaren, samen met adviesbureau Mobycon, deze vraag. Aan de hand van ontwerpend onderzoek verkennen we stap voor stap hoe we hier invulling aan kunnen geven. Zo ontwikkelen we stap voor stap de STOMP+ methode.

De confrontatie tussen verblijven en verkeer staat centraal in het ontwerpend onderzoek. Het is een iteratief proces waarbij we streven naar zo veel mogelijk omgevingskwaliteit binnen de gedachte van Wegen naar Welzijn. Tegelijkertijd zijn we bewust van de plek van de stadsentrees in het stedelijke netwerk. Een plein (terug)brengen op een weg waar nu 50 km/u wordt gereden heeft consequenties. Dankzij het ontwerpend onderzoek kunnen we onszelf blijven uitdagen hoe ver we hierin kunnen gaan. De sleutel ligt in radicaal keuzes maken en vanaf daar beargumenteren wat er nodig voor is in Deventer om dat plein succesvol te realiseren.

Een ander belangrijk aspect in het ontwerpend onderzoek is de interactie met Deventenaren. We leerden dat de kracht van het bewonersinitiatief groot is. Doordat Deventenaren dit project initiëren, weten we een veel groter publiek te bereiken en te enthousiasmeren. Desondanks is het uitdagend om ook de gebruikers van de stadsentrees te bereiken. In de afgelopen maanden organiseerden we daarom werkateliers in de buurten aan de rand van Deventer. Hier kwamen ook mensen naar toe die niet aanwonend zijn maar wel over de Welle en Brinkgreverweg rijden of fietsen. Met hen spreken we over de impact van de door ons voorgestelde transformaties. Zo leggen we samen met Deventenaren de puzzel.

Onze zoektocht levert straks, naast de ontwerpen voor de Welle en de Brinkgreverweg, ook een aanpak op die door andere bewonersinitiatieven en steden gebruikt kan worden. Benieuwd hiernaar? Laat het weten aan Babet Hendriks via b.hendriks@mobycon.nl 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven