Routebureau MarketingOost vernieuwt tot aan de zomer het regionale wandelnetwerk. Wethouders van de gemeenten Kampen, Zwolle, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland en gedeputeerde Hoogland schoten de werkzaamheden vrijdagmiddag in Hasselt van start. “Het is belangrijk dat het netwerk er goed bij ligt. Zwollenaren zien hiermee hoe bijzonder de natuur en cultuurhistorie in de eigen regio is, terwijl mensen uit de rest van het land ontdekken hoe prachtig het hier is”, zegt Anja Roelfs, wethouder in Zwolle.

Voetgangers, de sleutel tot economisch vitale stadscentra
De relatie tussen mobiliteit en bestedingen leidt vaak tot discussies tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten. Ondernemers pleiten voor meer autobezoekers en parkeerplaatsen, omdat zij geloven dat autobezoekers meer besteden. Dit botst echter met de toenemende druk op de ruimte. Gemeenten richten zich op het creëren van leefbare, groene en aantrekkelijke centrumgebieden, waarbij wonen ook een steeds prominentere plek krijgt in Nederlandse binnensteden. Parkeerplaatsen nemen veel ruimte in beslag, die schaars is in een verdichtende stad. Vaak zijn op deze plekken ook al andere functies en voorzieningen gepland. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen mobiliteit en bestedingen, maar deze onderzoeken zijn vaak eenzijdig, onvolledig en/of ongenuanceerd.

Bewegen in transformatiegebieden
Veel gemeenten hebben te maken met grote woningbouwopgaven binnen hun gemeentegrenzen. Het antwoord wordt vaak gezocht in inbreidingslocaties. Dit betekent dat verspreid door Nederland de komende decennia veel door de auto gedomineerde, grofkorrelige bedrijventerreinen getransformeerd zullen worden naar veilige, comfortabele, hoogwaardige woon-werkgebieden, om de toenemende bevolking te kunnen accommoderen. Een toenemend aantal bewoners in Nederlandse steden zal zich zodoende de komende jaren door transitiegebieden verplaatsen, tussen de bouwontwikkelingen door. We zien natuurlijk het liefst, in het kader van de mobiliteitstransitie en het bevorderen van de gezondheid, dat deze verplaatsingen door middel van fysieke beweging gebeuren! Lopend, joggend, steppend, fietsend, dansend; alle vormen van beweging waarbij je je lichaam actief gebruikt. Lopen en fietsen zijn uiteindelijk het gezondst zijn voor de mens zelf, en voor de stad: denk aan mentale gezondheidsvoordelen voor ons en de ruimtelijke en klimatologische impact van auto-infrastructuur en gebruik van de leefomgeving.

Praktische handvatten voor een inclusief beweegvriendelijke omgeving
Een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert en stimuleert om te bewegen en waar iedereen gebruik van kan maken en welkom is. Zo’n omgeving ontstaat niet vanzelf.

De voetganger centraal - zo kies je de juiste aanpak
Hoe richt je een omgeving zo in, dat voetgangers zich comfortabel en veilig kunnen bewegen? Daarvoor is het in de eerste plaats belangrijk om oog te hebben voor de verschillende groepen voetgangers. Wie loopt er en waarom? Vervolgens zijn er kwantitatieve inzichten nodig om goed onderbouwde keuzes te kunnen maken. Maar hoe pak je dit aan?