Het risico op vroegtijdig overlijden neemt al af bij 3967 stappen per dag. Dat blijkt uit de grootste studie die ooit op dit onderwerp is gedaan.

Blog van Emile Oostenbrink: Iedereen is voetganger op z’n tijd!
Deze slogan van de toenmalige Voetgangersvereniging, waar ik in 1986 mijn carrière als verkeerskundige ben begonnen, heeft me doen beseffen dat het eigenlijk heel raar is dat we onze steden en dorpen vooral hebben ingericht als autowegen in plaats van als gebieden waar het fijn is om te wonen en te verblijven. Maar gelukkig is de aandacht voor de voetganger de laatste tijd aan het groeien. Vanuit CROW probeer ik mijn steentje bij te dragen door actief te zijn in het platform Ruimte voor Lopen en door het kennisaanbod over loopvriendelijk beleid en loopvriendelijk ontwerpen te vergroten.

Amsterdam als tienminutenstad
Jos Gadet is al bijna 30 jaar een ‘wandelde stadsgeograaf’ en publiceerde meerdere boeken over de geografische en stedelijke ontwikkelingen. Daarnaast onderzoekt hij als hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam hoe de stad een tienminutenstad kan worden, met ‘vitale buurten’. Op 3 oktober verzorgt hij de keynote tijdens het Nationaal Voetgangerscongres in Amsterdam.

Ook de voetganger verdient veiligheid
Het aantal dodelijke ongevallen met voetgangers is in 2022 met een derde gestegen. Van 43 naar 57. “Wij maken ons ernstig zorgen, namens alle voetgangers in Nederland”, zeggen vier organisaties die zich inzetten voor lopers. Zij vragen de politiek om aandacht.

Amsterdam maakt steeds meer ruimte voor voetgangers
De gemeente Amsterdam maakt in haar beleid steeds meer ruimte voor voetgangers, vertelt beleidsmedewerker Voetganger Frans Osté. Maar lopen krijgt nog lang niet altijd de aandacht die het verdient, erkent hij. Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober in Amsterdam zet de gastheer voetgangersbeleid in de spotlights. “Het is af en toe best een gevecht.”