Tussen 2010 en 2017 was ik als wethouder in de gemeente Zwolle verantwoordelijk voor de binnenstad, het beheer van de openbare ruimte en na 2014 ook voor verkeer. In die jaren ben ik verschillende keren geconfronteerd met situaties waarin voetgangers in de knel kwamen, maar pas na mijn wethouderschap, medio 2017, kreeg het thema lopen mij in de greep.
Vele interessante inzendingen
De aandacht voor voetgangers zit in de lift; het aantal inzendingen voor een bijdrage aan het Nationaal Voetgangerscongres is maar liefst 20 procent hoger dan vorig jaar. De inzendingen komen van vakprofessionals die de voetganger graag een stap verder brengen. In juli wordt het programma bekendgemaakt.
Thema: Ruimte maken voor de voetganger
Lopen is de laatste jaren steeds hoger op de agenda gekomen. Steden worden steeds vaker autoluw ingericht en ontworpen via het STOMP-principe, met de S van Stappen op één. Meer en meer gemeenten ontwikkelen loopvriendelijk beleid. De voordelen van actief loopbeleid zijn er legio. Lopen is goed voor mens en milieu en draagt bij aan leefbare en vitale steden. Het is een katalysator voor gezondheid van de inwoners, voor klimaatadaptatie en voor sociale cohesie.
Je kunt weer je voorstel indienen
Ook dit jaar dagen we je uit te laten zien hoe jij de voetganger een stap verder brengt. Hoe maak jij ruimte voor de voetganger?
Welke aanpak is succesvol? Welk project biedt kansen? Welke informatie en kennis wil je delen met andere professionals en wat is nodig om een stap verder te komen? Dien een bijdrage in en misschien spreek jij straks op het Nationaal Voetgangerscongres.
Thema Nationaal Voetgangerscongres 2023 bekend
Het thema van het Nationaal Voetgangers 2023 is Ruimte maken voor de voetganger.