Nederlandse historische binnensteden transformeerden de afgelopen twintig jaar drastisch. Stap voor stap kwam de historische ruimte voor voetgangers weer terug bij de voetganger en fietser. Pleinen met autoparkeerplaatsen werden weer pleinen met groen, terrassen en marktkramen. Het ruimtegebrek in de historische binnensteden was een belangrijke motivatie hiervoor. In de meest recente jaren zien we dat steeds meer uitdagingen onze steden overspoelen. Het antwoord volgens de mobiliteitsprofessional: ontwerp en plan je steden primair voor voetgangers en fietsers. De vraag is: kunnen we deze transformatie ook realiseren op belangrijke stadsentrees van middelgrote steden?

De voetganger voorop in de openbare ruimte
“De druk op onze steden neemt steeds verder toe: meer mensen, meer woningen en meer voorzieningen zorgen ervoor dat de beschikbare ruimte schaarser wordt. Dat vraagt om een nieuwe kijk op de openbare ruimte. Waarin we de voetganger graag een hoofdrol geven”, zegt voetgangerspecialist Dennis van Sluijs van Goudappel.

Martine de Vaan: 'Voetgangersbeleid niet meer te stoppen'
Het programma van het Nationaal Voetgangerscongres is bekend. Uit tientallen inzendingen werd door een deskundige jury een keuze gemaakt voor een kwalitatief en gebalanceerd programma. Martine de Vaan legt uit hoe de jury te werk gaat en wat we dit jaar van het congres kunnen verwachten. “Op de een of andere manier is iemand belangrijker als er een auto omheen zit.”

Ruimte voor élke voetganger in Nijmegen
Waalstad is in oktober gastgemeente van het Nationaal Voetgangerscongres. Waarom vindt de stad van de Vierdaagse de voetganger zo belangrijk? We vroegen het aan wethouder Cilia Daemen.

Derde editie van magazine LOPEN uit
Martine de Vaan, Projectleider van City Deal Ruimte voor Lopen, overhandigde gisteren het gloednieuwe magazine LOPEN #3 aan Wethouder Melanie van der Horst op het Nationaal Voetgangerscongres in Amsterdam. Bezoekers van het congres mochten na afloop ook een exemplaar mee naar huis nemen.